RÂPA ROȘIE SAU TĂRÂMUL DINOZAURILOR PITICI
Dacă mergeți spre Alba-Iulia, Deva sau Sibiu, e musai să treceți și pe la Râpa Roșie, denumită și « Micul Canion al României », un spectacol geologic, căruia nu i se atribuie, din păcate, protagonismul necesar. Se vede încă de pe autostradă, așa că vă recomand să faceți dreapta la ieșirea spre Sebeș și să țineți direcția către această rezervație naturală, unică în România.
Râpa Roșie se află la 5 km de orașul Sebeș, sunt niște indicatoare, unele chiar scrise cu cariocă, care vă îndrumă prin câmpurile mov de lucernă până acolo.
Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 10 hectare și întreg spectacolul a fost format prin eroziune. Apele de șiroie au săpat cute în rocă și au creat o mulțime de forme roșiatice care fac din Râpa Roșie o priveliște minunată, asemănătoare cu Marele Canion.
În zona Sebeșului au locuit foarte multe animale acum 70 de milioane de ani, iar săpăturile au scos la iveală fosile de dinozauri pitici, fosile ale « Balaurului bondoc », fosile de pterozaur, etc. Fosila de «balaur bondoc » a făcut senzație când a fost descoperită, căci este ceva unicat : era fosila unui velociraptor dintr-o specie necunoscută până în acel moment.
Noi am parcat mașina la baza « micului canion » și am luat-o la pas spre perete gigantic de roci roșiatice. Este unul dintre cele mai sălbatice locuri în care am fost, dar de o frumusețe nespusă. Poate și croncănitul corbilor care planau încontinuu deasupra formațiunilor au contribuit la senzația de sălbăticie. Formațiunile sunt absolut spectaculoase, iar alternanța dintre roșul stâncilor și verdele arborilor creează un spectacol vizual.
Noi nu am mers foarte mult, căci era nevoie de un echipament special, însă a fost o plimbare specială și unică, la fel cum este acest loc uitat de lume.
Informații importante
Județ : Alba
Distanța față de București : 344 km, 4h 50 min
Distanța față de Cluj-Napoca : 118 km, 2h