4 LOCURI MINUNATE DE VIZITAT INTR-UN WEEKEND: CULELE DIN MĂLDĂREȘTI, TRANSALPINA, HOREZU ȘI TROVANŢII SĂI

10.06.2020

Când ne gândim la frumusețile României, ne gândim mereu la Transfăgărășean, la Delta Dunării, la mănăstirile din Moldova sau la orice obiectiv turistic faimos pe unde am fost noi sau cunoscuții noștri.

Totuși, există multe alte locuri extraordinare la noi în țară despre care nu se vorbește foarte mult. De pildă, culele oltenești. Am cunoștințe din Oltenia care nu știau de ele până să le povestesc. Așadar, m-am hotărât să scriu despre ele, pentru că, pe lângă frumuseţea lor incontestabilă, valoarea culturală a acestora este deosebită.

Dar să începem cu începutul...

Aș vrea să propun un traseu turistic pentru cei care ar vrea să le viziteze. Acesta este traseul pe care l-am parcurs noi: Transalpina - Horezu - Măldărești - Costești.


1. Transalpina


Șoseaua Transalpina este cea mai înaltă șosea din țara noastră și ajunge până la 2145 m. Evident că partea cea mai frumoasă începe după Rânca, însă nu o puteam marca pe hartă. Pășunile, drumul sinuos, ceața din partea cea mai înaltă a drumului, stânile de oi, pajiștea multicoloră și stâncile bătrâne erodate de timp și ploi fac din acest drum un loc absolut minunat, unde te poți conecta cu natura, poți simți aerul rece al stâncilor, al pășunilor de munte, mirosul de rouă și de curat. "Munții nu sunt absolutul, dar îl sugerează", spunea cineva. Și fix asta simți în locuri de genul acesta.

2. Horezu

Apoi am mers la Horezu, orașul mesteșugurilor și al artizanatului. Târgul ceramicii românești este organizat în acest oraș încă din anul 1971. Diversitatea culorilor și a modelelor este fascinantă. Simbolurile folosite în ornamentarea obiectelor din ceramică sunt de inspirație folclorică: cocoșul de Hurez, coada de păun, steaua, spicul, spirala dublă sau pomul vieţii. Cocoșul de Hurez este un motiv popular, care e simbolul orașului, și care reprezintă trezirea la viață a poporului, fiind vestitorul dimineții.

La târgul ceramicii se pot găsi vase din ceramică originară din Horezu, dar şi din alte locuri. Eu am ţinut foarte tare să cumpăr doar obiecte cu ștanţă de Horezu pe ele, căci sunt și alte obiecte aduse din alte părți sau din alte țări. De asemenea, am avut ocazia să vizitez atelierul de ceramică al unuia dintre expozanţi, care se află chiar în curtea lui, unde se aflau vase de lut puse la uscat, vopsele, cuptoare și ustensile necesare creării acestor obiecte de artizanat.

3. Muzeul Trovanților


Un alt lucru fascinant de văzut lângă Horezu este Muzeul Trovanților. Este un muzeu natural în aer liber și se află în Costești, pe partea stângă a drumului spre Horezu. În credința populară, trovanții sunt niște "pietre vii", care cresc și îi protejează pe oamenii.

Din punct de vedere geologic, însă, sunt formațiuni din gresie de diferite forme, în funcție de cum s-au desprins de malul carierei de nisip. S-au format în urmă cu aproximativ 15 milioane de ani, iar unele dintre formațiuni cântăresc câteva tone. Tendința lor este, într-adevăr, de creștere în urma ploilor.

4. Culele oltenești

Ne-am continuat traseul prin județul Vâlcea și am mers să vizităm culele.

Cula este o locuință boierească fortificată, cu mai multe nivele, răspândită în sec.al XVIII-lea în Oltenia.

Termenul de "culă" provine din limba turcă ("kula) şi înseamnă "turn". Culele au fost construite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, cu scopul principal de apărare şi refugiu împotriva turcilor de la sud de Dunăre.

Cula Duca

La noi, s-au păstrat mai bine de 20 de astfel de cule în toată zona sudică a țării, iar unele dintre ele au fost propuse pentru introducerea lor în patrimoniul UNESCO. Altele au fost recondiţionate și transformate în conace și pensiuni, păstrând totodată arhitectura și valoarea lor culturală.

Noi am vizitat culele din Măldărești: cula Duca și cula Greceanu, ce se află la 5 kilometri de Horezu. Culele Duca și Greceanu pot fi vizitate de marți până duminică. Programul e de la 10 la 18 și costă 5 lei. Când am ajuns acolo, a trebuit să o așteptăm pe doamna ghid să termine turul unei cule ca să putem începe turul nostru, căci e un singur ghid pentru ambele cule, ce fac parte din Ansamblul Muzeal Măldărești. 

> Cula Duca este o culă foarte bine păstrată. Toată mobila și toate obiectele decorative arată foarte bine. Ca să intrăm a trebuit să ne ghemuim un pic, căci ușa de la intrare nu are mai mult de 1.5 m. Înăuntru se află mobila și obiectele originale, ce au aparținut familiei care a locuit aici.

> Cula Greceanu este cea mai veche culă din România. A fost ridicată în secolului al XVI-lea, în jurul anului 1517, dar se păstrează încă foarte bine. Fiind atât de veche, e nevoie de o grijă în plus la urcare; în plus, se recomandă să nu se urce prea multe persoane în același timp.

Cula Greceanu

Pentru cei care vor să ia masa într-un loc deosebit, Conacul lui Maldăr este un loc cât se poate de potrivit, fiind o fostă culă reabilitată și transformată în conac, care se află tot în Măldărești, în drumul către culele Duca și Greceanu. O să îl vedeți, se află sus pe un deal și este absolut superb!

Informaţii importante

Judeţ:Vâlcea

Distanţa faţă de Bucureşti: 222 Km

Distanţa faţă de Cluj-Napoca:320 Km

Index cule oltenești

Județul Argeș:

-Cula Racovița, oraș Mioveni

-Cula Drugănescu, sat Retevoiești, comuna Pietroșani

-Cula Șuici, comuna Șuici

-Cula Vlădești, sat Vlădești, comuna Vlădești

Județul Dolj:

-Cula Barbu Poenaru, sat Almăj, comuna Almăj

-Cula Izvoranu-Geblescu, sat Brabova, comuna Brabova

-Cula Cernăţescu, sat Cernătești, comuna Cernătești

Județul Gorj:

-Cula Cartianu, sat Cartiu, comuna Turcinești

-Cula Cornoiu, sat Curtișoara

-Cula Crăsnaru , sat Groșerea, comuna Aninoasa

-Cula I.C. Davani, sat Larga, comuna Samarinești

-Cula Eftimie Nicolaescu, sat Runcurel, comuna Mătăsari

-Cula Grecescu, sat Şiacu, comuna Slivileşti

Județul Mehedinti:

-Cula Cuțui, sat Broșteni, comuna Broșteni

-Cula Nistor, sat Cerneți, comuna Șimian

-Cula Tudor Vladimirescu, sat Cerneți, comuna Șimian

Județul Olt:

-Cula Galița, sat Câmpu Mare, comuna Dobroteasa

-Cula Călățeanu, oraş Piatra-Olt

Județul Teleorman

-Cula Costea, sat Frăsinet, comuna Frăsinet

Județul Vâlcea

-Cula Bujoreanu, sat Bujoreni, comuna Bujoreni

-Cula Măciuceni, sat Măciuceni, comuna Măciuca

-Cula Greceanu, sat Măldărești, comuna Măldărești

-Cula Duca, sat Măldărești, comuna Măldărești

-Cula Zătreanu, Sat Zătreni, sat Zătreni, comuna Zătreni