ARBORETUMUL SIMERIA, LOCUL UNDE TOȚI ARBORII DIN EUROPA ȘI-AU DAT ÎNTÂLNIRE

15.06.2020

Dacă sunteți în drum spre Deva sau Orăștie și aveți poftă de o plimbare prin natură, vă recomand cu căldură Arboretumul Simeria. Acest Arboretum se află la 9 km de Deva și este considerat unanim de către specialiști drept cel mai frumos parc al țării. 

Este situat în lunca Mureșului și se remarcă prin relieful variat, cu surse de apă, poienile numeroase, vegetația naturală și prin faptul că aici se află toate speciile de arbori din Europa care au putut fi aclimatizați la noi în țară. De asemenea, există arbori din China, Africa, Japonia, America de Nord, Canada, etc.

Cu o suprafață de 73 de hectare, este cel mai mare Arboretum al tării. Arboretumul Simeria a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale de pe malul Mureşului. Arboretumul s-a aflat în proprietate privată mai bine de două secole, iar proprietarii au introdus treptat specii exotice.

Arbori remarcabili și unici

În prezent, colecția deondrologică cuprinde peste 2100 de specii de arbori indigeni sau exotici, printre care numeroase specii rare (rășinoase, magnolii, bambuși) și unice, nemaiexistând în nicio altă colecție.

Pe lângă arborii indigeni, există câțiva arbori remarcabili:

-« giganții » Arboretumului: 2 plopi, unul alb și unul negru, fiecare cu un diametru de 2.14 m !!

-2 arbori exotici, campioni ai Europei, având cele mai mari diametre atinse de speciile respective în Europa: Abies faxoniana, care are un diametru de 1.2 m și Magnolia Acuminta, care are un diametru de 1.06 m.

-cel mai bătrân salcâm din țară, în vârstă de cca 260 de ani

Plimbarea prin Arboretum este extrem de plăcută. Noi ne-am plimbat vreo 3 ore, pierzându-ne efectiv printre străduțe și am reușit să vedem doar o jumătate din tot parcul. Am ajuns până pe malul Mureşului, unde priveliștea este minunată. 

Se spune că fiecare zi ar trebui să îmbrățișăm câte un copac 


Desi am fost în multe grădini botanice, pot spune că locul acesta este cu adevărat special. Se spune că fiecare zi ar trebui să îmbrățișăm câte un copac ca să-i preluăm din energie. Aici simți energia din plin. Pe lângă copacii seculari cu diametre imense pe care am încercat să-i îmbrățișez, dar n-am avut nicio șansă, căci ar fi fost nevoie de vreo 4-5 persoane, existau foarte multe specii diferite de arbori și arbuști, toate într-un singur loc. Deși ocupă o suprafață foarte mare, am remarcat faptul că fiecare colțișor era bine îngrijit și amenajat. Noi am fost vara, dar cred că este frumos în fiecare anotimp.

M-am bucurat la maximum de fiecare arbore, de fiecare nuanță de verde, de fiecare plăcuță în care se menționa tipul de arbore și originea : stejar, arțar, bambus, tisă. M-am simțit ca într-o poveste. Apropo, ați văzut filmul « Copacul cu povești » ? Este vorba despre o tisă foarte-foarte bătrână, care a văzut multe de-a lungul vieții.

Parcul se poate vizita între 08:00 și 20:00, iar biletul de intrare costă 4 lei.

Informații importante

Județ: Hunedoara

Distanța față de București : 386 km, 4 h 50 min

Distanța față de Cluj-Napoca : 160 km, 2 h 20 min